אורך: 5.5 ק"מ
מקטע 6: נוה שאנן – ראשיתה של חיפה ההררית העברית
רום: 198 מטר
נקודת התחלה: רחוב ברל פינת פנחס ראם, שכונת זיו
רום: 212 מטר
נקודת סיום: רחוב אד"ם הכהן פינת מל"ל – שער הטכניון
מקטע זה מתמקד בשכונת נוה שאנן. בטרם נגיע אל לבה של השכונה, נבקר ב"בנותיה" ונפצח בתצפית מעניינת מאחד הגנים הנעימים של חיפה – חורשת המייסדים. מקטע זה מתחיל במעגל התנועה המחבר את רחוב פנחס ראם לרחוב ברל. ההמשך של פנחס ראם במגמת עליה מעבר למעגל התנועה מכונה מנדלי מוכר ספרים ולשם, בעליה החדה, מועדות פנינו. המשיכו ישר בתוואי הלא סלול של הרחוב עד מפגשו עם רחוב רות הכהן. התבוננו שמאלה (מערבה) – גבעה חביבה קוראת לכם. עלו מעלה עד שתפגשו את השביל ההיקפי המקיף אותה. פנו שמאלה והתחילו להקיף את הגבעה מדרום, עם השביל הנוטה ימינה. בשלב מסוים תגיעו לפיצול. פנו ימינה מעלה אל ראש הגבעה. הגעתם לגן המייסדים, מייסדי שכונת נוה שאנן. החורשה במקום נשתלה עת מלאו לשכונה 50 שנה. זה היה בשנת 1972, ללמדנו שהשכונה נוסדה בשנת 1922.
בראש הגבעה תוכלו להבחין בעמוד מוזר וחלוד. העמוד העניק לגבעה את שם החיבה שלה – "גבעת השבשבת", על שם שבשבת הרוח שהתנוססה בעבר בראש העמוד והניעה משאבת מים. מראש הגבעה נוף מעניין לשכונות של המורדות הצפון-מזרחיים של רכס הכרמל החיפאי.
מראש הגבעה נרד חזרה ובצומת השבילים הראשון נפנה ימינה במורד. בצומת הבא שמאלה עם השביל אשר יובילנו חזרה לרחוב מנדלי מוכר ספרים. נלך בו צפונה. נפנה ימינה לרחוב של"ג (שמואל ליב גורדון), ממנו ימינה לש. בן ציון, שמאלה לגנסין ושמאלה לפרוג. המיני-מבוך הזה יקח אתכם דרך מרקם בנוי מעניין במיוחד של בתים בני שתי קומות המזכירים מגורים בקיבוץ ונבנו בזמנו עבור סקטורים שונים של עובדים .
מרחוב פרוג נגיע לרחוב ברל, נפנה בו ימינה ושמאלה לרחוב פיארברג איתו נגיע לחניתה. לא הישוב, אלא הרחוב הקרוי על שמו. אנו נכנסים עתה לנוה שאנן הוותיקה.
מעתה ובמשך כקילומטר תוכלו לנוח מעליות וירידות – נוה שאנן בנויה על "פלטה" בגובה של כ-200 מטר מעל פני הים. בעת הווסדה, כשהכרמל היה ריק משלמת בטון, נחשבה לאתר נופש הררי יחסית להדר שבשיפולים הקרובים אל הים. השכונה תוכננה על ידי ריכרד קאופמן, והשלד שלה בנוי משלושה רחובות אורכיים ראשיים – חניתה והגליל, וביניהם, כשמו כן הוא, התיכון.
מפיארברג פנו שמאלה לחניתה, וחצו אותו בצומת עם דרך שמחה גולן. כנסו לשביל לנדאו שיוביל אתכם לרחוב שאול. פנו שמאלה בשאול, וימינה לרחוב הבריכה.
הישירו מבט ברחוב הבריכה – מולכם מגדל המים שעל שמו קרוי הרחוב, אליו נגיע בהמשך. ברחוב הבריכה פינת התיכון שימו לב לבית צמוד הקרקע ברחוב התיכון מספר 60. זהו שריד לבתים הצנועים שהוקמו עבור עובדי חברת החשמל בראשית ימיה של השכונה. מרחוב הבריכה פנו שמאלה לרחוב התיכון. במספר 39 שוכנים מבני ציבור בהם בית כנסת רמב"ם משנת 1936. במספר 28 תוכלו לראות בית נוסף משכונת עובדי חברת החשמל. בקצה רחוב התיכון נמצא גן הבנים ובו האנדרטה לזכר בני נוה שאנן שנפלו במערכות ישראל. פנו ימינה ברחוב הבנים ושוב ימינה לרחוב הגליל. לאורך רחוב זה נשתמרו כמה מבתיה המקוריים של השכונה, בהם בית בן צבי במספר 28 משנת 1923 , הבית ברחוב הגליל 41א, ומגדל המים,
שנבנה ב-1925 וחסך לתושבי השכונה את הצורך להביא מים על גבי חמורים לשכונה שעל הרכס.
ממגדל המים המשיכו לאורך רחוב הגליל. שימו לב למבנה במספר 97. זהו בית וישניצקי שנבנה על ידי יעקב וישניצקי, ממייסדי השכונה, בשנת 1922. במספר 99 שוכן בית הקולנוע "סינמה קפה עממי", שהחל דרכו בשנות ה-40' כבית פועלים, וכיום הינו אחד מבתי הקולנוע העירוניים האחרונים ששרדו בחיפה. במספר 107 שוכן בית הספר תל-חי. בית הספר הוקם בשנת 1922, ובתקופת המאבק במנדט הבריטי הוקם באחד מחדריו סליק. כיום מארח בית הספר את "מוזיאון הסליק", המספק מבט מקומי להיסטוריה הקרבית של השכונה.
המשיכו במגמה דרום-מזרחה ברחוב הגליל. אחרי בית מספר 119 נפתח הנוף מזרחה וצפונה. זו אחת התצפיות המעניינות על אזור התעשיה של מפרץ חיפה. המפעלים הקרובים ביותר לכאן הם בתי הזיקוק והתעשיה הכימית הניזונה מהם. בלילה, קליידוסקופ האורות שלהם מספק פרשנות נוספת ל"ים-האור של חיפה" שחזה הרצל בספרו אלטנוילנד. תעשיה זו החלה את דרכה בתקופת המנדט הבריטי, עת שקדו הבריטים להפוך את חיפה לבירת המזרח התיכון של האימפריה שלהם. נפט זרם לכאן בצינורות מהבארות בעירק, עבר זיקוק בבתי הזיקוק, והמוצרים יחד עם נפט גולמי יצאו מכאן לדרכם דרך הנמל. בעבר, כך מספרים, היו בתי התושבים בנוה שאנן מתכסים תדירות באבק שחור. מאז הוקטנו הפליטות המזהמות באזור המפרץ באופן משמעותי, אך הריחות השוררים בדרך כלל למטה באזור המפרץ מעידים שיש עוד מה לשפר.
מכאן ניכנס לשביל שבין הבתים 114 ו-116 ברחוב הגליל, שביל שיעביר אותנו מצדו האחד לצדו השני של הרכס של נוה שאנן. ברחוב הרב מיימון נפנה ימינה במגמה מערבה.
ברחוב גלבוע נפנה שמאלה ונמשיך במגמה כללית דרום-מערבה. נחצה במעבר החציה את רחוב שלום עליכם הסואן ונמשיך מעלה ברחוב גלבוע. נפנה שמאלה לרחוב הרב קלישר איתו נגיע עד רחוב
אד"ם הכהן.
נפנה ימינה באד"ם הכהן ונעלה עמו עד רחוב מל"ל, שם נפנה שמאלה בואכה שער הטכניון והמקטע הבא של השביל.
את האוכלוסיה החרדית המאפיינת בימים אלה את נוה שאנן הותיקה, מחליפים כאן הסטודנטים...